Zimski strip vikend od 7. do 9. februara

Horor žanr u stripu i jedan od najznačajnijih likova devete umjetnosti – Dilan Dog tema su petog izdanja Zimskog strip vikenda koji će se održati od 7. do 9. februara, saopštili su danas iz HSF-a Udruženje ljubitelja stripova Hercegnovski strip festival (HSF) pripremilo je bogat tematski vikend sa sjajnim programom i atraktivnim gostima italijanskim autorima Đorđom Pontrelijem i Verterom Del’Ederom .

„Promjene u koncepciji Dilan Dog-a su jako aktuelna i kontroverzna tema, kako u Italiji tako i kod ljubitelja stripa u balkanskim zemljama, i već dugo se spekuliše o tome šta je naumio Roberto Rekioni  urednik serijala. Na Strip Vikendu ćemo imati prilike čuti direktno od strip teoretičara ali i najaktuelnijih crtača ovog serijala o njihovim utiscima, planovima, i saznanjima o Dilanovoj budućnosti“, poručuju iz HSF-a.

Pored glavnih zvijezda 5. Zimskog strip vikenda, Pontrelija i Del’Edere specijalni gosti će biti ponovo i sjajni Valter Venturi, te jedan od najplodnijih pisaca i strip scenarista na ovim prostorima Pavle Zelić, čiji su romani i stripovi uglavnom posvećeni ovom žanru.

Pontreli, profesor na međunarodnoj školi stripa u Rimu je na strip scenu je ušao objavljivanjem u jednom od najvećih magazina svih vremena Hevi Metalu. Nakon uspješnog debija, postaje jedan od najtraženijih autora, te radi za veliki broj izdavačkih kuća. Za Serđo Boneli crta Dilan Doga, serijal Jedno doba jedna priča, te Priče iz sutrašnjice legendarnog pisca i Dilanovog tvorca, Ticijana Sklavija. Za američkog izdavača DC komiks radi Betmena, za IDW serijal Dži Aj Džou, za Boom Studios crta CBGB.

Del’Edera je „vruća roba“ na svjetskom tržištu stripa i slovi za jednog od trenutno najboljih i najaktuelnijih crtača. Pohađao je međunarodnu školu stripa u Rimu kao i Pontreli, te nakon debija za Medžik Pres serijalom Kraj puta, za izdavačku kuću Eura radi na poznatim serijalima Detektiv Dane i Džon Dou. Slijedi angažman za američke izdavače te za legendarni Vertigo otpočinje saradnju sa jednim od najboljih scenarista svih vremena, Brajanom Azarelom, na serijalu Lavles iliti Bez ljubavi. Ubrzo dobija posao i kod najveće američke izdavačke kuće Marvel, za koju realizuje grafičku novelu Spajdermen: porodična posla, ali i sarađuje spektakularnim naslovima kao što su Panišer i Iks Fors!

Venturi već,  stalan gost Herceg Novog, i njegov veliki promoter, imaće u neku ruku i ulogu domaćina italijanskim zvijezdama, a našoj će se publici ovog puta nakon Zagora i Teksa, predstaviti svojim horor stripovima.

Pavle Zelić, će takođe imati dvostruku ulogu, jer će pored predavanja na temu horor žanra i predstavljanja svog cjelokpnog opusa koji uključuje jako uspješan roman “Peščana Hronika” te izuzetni strip serijal “Družina Dardaneli” biti i moderator panel diskusije na temu Dilan Doga i stvaralaštva naših specijalnih gostiju.