Stablo tamarisa lat. Tamarix, na samoj obali Ponte Seljanovo, čiju su hladovinu kupači godinama koristili u ljetnjim mjesecima otkinuto je do korijena, potvrdio nam je tehnički direktor Komunalnog preduzeća Tivat Božo Brinić.

Luksemburški nacionalni avio-prevoznik Lukser (Luxair) ući će na crnogorsko tržište u februaru letovima do Podgorice, uz plan proširenja poslova na ovoj liniji naredne godine, a takođe najavili su i sezonske ljetnje letove za Tivat, navodi specijalizovani portal za oblast vazduhoplovstva "ExYu Aviation News". Luksemburška avio kompanija...

Sa malom i zastarjelom flotom, Crna Gora u izlovu ribe na Jadranu učestvuje sa svega 1%. Naravno da ne može parirati Hrvatskoj ili Italiji, ali je jasno da može i mora na efikasniji način koristiti činjenicu da je primorska zemlja, te primarno u svrhu zdravlja svojih građana, a onda i ekonomskog potencijala naći načina da potencira razvoj ribarstva.
Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je tokom ove godine izradilo Plan zaštite i spasavanja od požara posebnog rezervata prirode Tivatska Solila uz saglasnost Ministarstva unutrašnjih poslova Direktorata za vanredne situacije Vlade Crne Gore, saopšteno je iz Morskog dobra.
„Fojiška, bjeloglavi sup sa Cresa druga je u krivolovu odstrjeljena jedinka u Crnoj Gori, nakon Peruna koji je nastradao na Ulcinjskoj solani“, kazao je gostujući u emisiji „Vrtirepka“ ornitolog iz CZIP Bojan Zeković. Zeković je naglasio da su obje ptice bile opremljene satelitskim odašiljačem, radi praćenja uspješnosti migracije, pa prema njegovim navodima možemo reći da ovaj broj ne predstavlja realno stanje kad je u pitanju krivolov nad ovim vrstama „jer smo imali puno slučajeva trovanja i ubijanja supova“.
Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore proslavio je danas uspješan završetak projekta MonteAqua kojim je mobilizovano 1,17 miliona eura za uspostavljanje Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana „Akvarijum Boka“ sa prvim crnogorskim javnim akvarijumom i spasilačkim centrom za morske kornjače i druge ugrožene morske životinje.
Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić  i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović obišli su danas sa svojim saradnicima Posebni Rezervat prirode „Tivatska Solila“.
Finalna konferencija Interreg ADRION projekta “Geoportal alatki i podataka za održivo upravljanje životnom sredinom obale i mora – “PORTODIMARE”, je zbog pandemije koronavirusom COVID-19 održana 09. i 10. decembra ove godine, putem EUSAIR Stakeholder platforme - saopšteno je iz JP Morsko dobro.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore organizuje Finalnu konferenciju projekta PORTODIMARE koja se održava "on-line"  danas i sutra, 9.i 10. decembra, saopštili su iz Morskog dobra. Danas, prvi dan konferencije, predviđen je za predstavljanje rezultata projekta od strane svih projektnih partnera, a konferenicju su...