Vesnine zlatne niti

Kažu da su slučajni susreti najljepši. Neki rezultiraju velikim prijateljstvima, neki velikim ljubavima, a neki opet novim prilikama. Priliku za novo poznanstvo dobih i ja, slučajno. Preko Instagrama. Sa Istagrama pravo u studio Radio Tivta, naša sugrađanka zlatnih ruku, Vesna Janović. Medicinska sestra dječijeg dispanzera Tivat, zbog zdravstvenih problema morala je u prijevremenu penziju, ali je svoju ljubav prema djeci nastavila tkati kroz niti igračaka koje pravi.

-U penziji sam morala nešto da radim, jer sam imala vremena. Gledajući po internetu te pletene ručne radove, a pošto sam uvijek voljela da pletem pokušala sam i krenula sa kapama i čarapama. Onda su mi djeca i suprug dali ideju da bih mogla početi da pletem i dječije igračke. Tako sam krenula. Lijepo mi je krenulo i baš sam se našla u tome.

Za izradu jedne igračke, zavisno od detalja na njoj i veličline, potrebno je od dva do 10 dana. Za materijale se, kaže Vesna, snalazi po lokalnim radnjama, ali naručije i sa Aliexpress-a.

-Istraživajući shvatila sam da tamo mogu najviše tih stvari da naručim. Od dugmića, okica, trepavica i još mnogo toga. Kod nas velikog izbora boja kao po tim većim gradovima. Najveći problem mi je naći tu vunicu nježno roze ili bež boje kad radim lica, ali uvijek se snađem nešto.

Kada su u pitanju sajmovi, Vesna ističe da je jednom izlagala u Podgorici kape, šalove i čarapice, ali da za lutkice čeka neki sajam u Tivtu.

-Lutkice sam skoro počela da radim, u februaru mjesecu, i htjela sam da izlažem ali korona je dosta toga poremetila, ali planiram jer sad sam ih malo više isplela. Mlada sam u ovom poslu, nisam krenula sa nekom prodajom velikom, bude ponešto, ali sam do sad više poklanjala rodbini i djeci prijatelja. Ali nadam se da će biti i prodaje.

Kroz svaku nit, svaku kukicu, vidi se ljubav koju Vesna prenese na igračku. Kad vas njihove okice pogledaju, pomislite da će da progovore.

-Baš volim da kad radim, da je to lijepo, da se djeci svidi. Volim te detalje. Za lutkice se mogu okice isplesti, ali mnogo ljepše izgledaju kad se stave ove staklene. Kad krenem da radim, onda intezivno pletem da što prije završim da vidim kako će mi to ispasti.

Koliko materijala treba za jednu igračku, Vesna ističe da i to zavisi od ukrasa na njoj.

-Za samo jednu haljinicu za lutku treba oko 1500-200 grama vunice. Ali imate oko 150 grama za lice, toliko za ruke i noge pa se nakupi. Sve se pojedinačno plete i onda se spaja, mada imam neke koje pletem i izjedna pa se sklapaju ti detalji.

Za one koji bi se tek upustili u ovu avanturu, važno je da znaju heklati, ali ako ne znaju nije ni to teško.

-Možda malo u početku dok se ne snađete posle je lako. Igračke radim i po narudžbi. Imala sam baš skoro jednog zaljubljenog dečka iz Tivta koji je tražio zaljubljenog slona koji nosi cvijet djevojci. On je našao čak i šemu i poslao mi, ja sam to isplela i poslala.

Olakšica je što se danas, objašnjava Vesna, šeme mogu naći na internetu a možete ih naručiti i kupiti. A ako se snalazite sa stranim jezicima možete gledati snimke.

-Kad sam krenula da pletem te igračkice, gledala sam na YouTube-u. Nađem ja tamo, dosta Turkinje pletu, Ruskinje, Španjolke i Brazilke. Turkinje sam dosta gledala, one objašnjavaju, ali ja ne razumijem, kako ću sad. I onda sam ja gledala kako one broje, pa na prevodilac prevedem kako se kaže npr broj četiri, ima ona glasovna mogućnost, pa se vratim na video da čujem je li rekla taj broj i tako sam ja naučila i turski i sad nemam problema. Ako me nešto zanima što trebam da ispletem, nađem na turskom, saslušam ono što mi treba koliko treba brojeva, koliko petlji, ostalo ide lako.

U ponudi ima igračaka za oba pola, već gotovih, a ukoliko imate posebnu želju teta Vesna će to lako sprovesti u djelo. U Crnoj Gori ima svega par žena koje izrađuju ove igračke.

-Nema puno žena, dok na internetu nema uopše naših žena koje ovo rade. Čak su mi i djeca predlagala da snimam za YouTube izradu lutkica, sin mi je kupio i stalak za kameru, ali za to treba dosta vremena, a kako je ljeto ne mogu postići, ali možda s jeseni se i tome posvetim.

Za sve one koji žele originalan poklon za sebe ili za druge, preporučujemo da posjete Instagram profil Vesne Janović iz Tivta, @zlatne-niti Vesna Tivat, a ona će vam se srdačno javiti i ispuniti očekivanja.