U Tivtu se oporavilo 12 građana koji su bili pozitivni na koronavirus

Od ukupno 35 građana Tivta koji su pozitivni na koronavirus, njih 12 se oporavilo, rečeno je juče na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS), koji je vodio zamjenik rukovodioca tima, komandir Službe zaštite i spašavanja Tivat Zoran Barbić. Po riječima sanitarnog inžinjera tivatskog Doma zdravlja, Marine Kordić, 3 pacijenta iz Tivta su hospitalizovana u bolnici u Baru.
Po podacima kojima raspolaže Odjeljenje bezbjednosti Tivat, trenutno su 182 lica u samoizolaciji, a načelnik ovog odjeljenja Dragan Kontić naglasio je da je u dosadašnjem periodu izvršeno 699 kontrola lica kojima je izrečena pomenuta mjera. Dva lica su krivično procesuirana.
“Saradnja sa opštinskim, ali i sa državnim organima je na visokom nivou. Molimo sve građane koji uoče ma koju nepravilnost, da isto prijave OB Tivat, kako bi nadležni reagovali”, kazao je Kontić.
Uprava za inspekcijske poslove i Komunalna policija Opštine Tivat vrše redovnu kontrolu primjene mjera propisanih od strane Nacionalnog koordinacionog tijela. “Mi redovno izvještavamo javnost o broju uručenih prekršajnih naloga i u proteklom periodu 10 lica je zatečeno u prekršaju. Apelujemo na sve zaposlene u trgovinama da pravilno koriste zaštitnu opremu i da posebno budu pažljivi kod upotrebe zaštitnih vizira, koji se moraju nositi zajedno sa zaštitnom maskom”, naglasio je direktor Uprave za inspekcijske poslove Jovica Stojković.
Služba zaštite i spašavanja redovno vrši dezinfekciju javnih površina, sa posebnim fokusom na ulaz u Dom zdravlja Tivat. Kol centar je aktivan i svi građani mogu pomoć potražiti na broj telefona: +38269351251. U proteklom periodu pripadnici Službe zaštite i spašavanja organizovali su tri dostave hrane i drugih potrepština licima koja su za tim iskazala potrebu.
OTZS upućuje apel građanima da strogo poštuju pravila u pogledu nošenja maski, održavanja potrebne distance i redovnog pranja ruku. Sa tim u vezi, opštinski komunikacioni tim za zadatak ima pojačati kampanju o primjeni ovih mjera, ali i pripremiti flajer za sanitarnu i epidemiološku službu, koji će sadržati sve potreben informacije o volonterskoj službi i podršci koju ova služba može pružiti.
Posebno je važno da o higijenskim mjerama, kao što je dezinfekcija mobilijara, računa vode ugostiteljski objekti. Opštinski tim će na nekom od narednih sastanaka pozvati i predstavnike privrede, odnosno ugostiteljskih objekata, kako bi se uskladilo sprovođenje svih potrebnih mjera i kako bi OTZS bio informisan o svim poteškoćama sa kojima se privrednici suočavaju. Na ovaj način steći će se uslovi za koncipiranje novog seta mjera podrške privredi. Takođe OTZS će obezbjediti kontejner za trijažu tivatskom Domu zdravlja, i preuzeti troškove dopremanja, postavljanja i privremenog korištenja.
Opštia Tivat neometano radi, uz primjenu svih mjera zaštite. Mole se građani da u Opštinu ne dolaze bez prijeke potrebe i da sve potrebno riješe putem emaila. Svi potrebni zahtjevi i obrasci nalaze se na opštinskom web sajtu, a na istom mjestu su i svi neophodni kontakt detalji.
Sastanku OTZS su prisustvovali i načelnik Komunalne policije Novak Leković, kao i predstavnik “Komunalnog” doo Tivat, Božo Brinić.