Rugel otkriva spomenik Gagarinu

U Radovićima otkriven spomenik Juriju Gagarinu

Povodom 55 godina istorijskog leta Jurija Gagarina i međunarodnog dana kosmonoutike u Novom naselju u Radovićima svečano je otkriven spomen prvom čovjeku koji je poletio u kosmos. U prisustvu stotinjak Rusa koji žive na crnogorskom primorju i mještana, spomenik su otkrili Just Rugel, osnivač udruženja „Vrhunci ruske civilizacije“ i autor, moskovski vajar Vadim Kirilov.

Miajlo spomenik GagarinuSpomenik je ideja Rugela, Slovenca oženjenog Moskovljankom koji desetak godina živi u Radovićima. Povodom otkrivanja prvog spomenika Juriju Gagarinu u Crnoj Gori prikazan je kratkometražni dokumentarni film o čuvenom ruskom kosmonautu i simbolično u čast jubileja u nebo pušteno 55 balona. „Ovo je događaj koji je trebalo obilježiti na pristuapačan način. Let Gagarina je nešto što je od opšteg civilizacijskog značaja. Samo je Rusija nakon takve žrrtve i odricanja u Drugom svjetskom ratu mogla iznjedriti Gagarina i ostale kosmonaute. Država je nakon iscrpljujućeg i strašnog rata bili srušena, narod polugladan, i svega 16 godina nakon pobjede u velikom ratu, pobijedila je i u trci za osvajanje svemira“, istakao je Rugel. On je objasnio da sa poznatim moskovskim vajarom Kirilovim ima dugugodišnju saradnju koja je iznjedrila i spomenik slovenačkom pjesniku Francu Prešernu u glavnom gradu Rusije. „Ujedinili smo danas ponovo naše snage i sada možemo da podijelimo zadovoljstvo. Predsjednik sam i Rusko-slovenačkog društva prijateljstva. U sklopu tih aktivnosti postavili smo u Rusiji nekoliko spomenika i izdali više od 50 knjiga“, ističe Just Rugel. Spomenik Juriju Gagarinu Just je podigao na ivici svog imanja u Radovićima uloživši kako ističe svoja sredstva i veliki trud da uredi prostor sa koga je sklonjena zemlja do kamena i posađen maslinjak. Zanimljivo je da Rugel dao i ime ulici u Radovićima po Nikoli Tesla, pa je kao ističe tako spojio dva velikana slovenskog naroda.

Ulia Nikole TesleSpomenik je osveštao predsjednik Bratstva pravooslavne omladine Crne Gore, jerej Miajlo Backović. On je podsjetio da se u 9 sati i 7 minuta po moskovskom vremenu, prije 55 godina, 12.aprila 1961. godine sa raketom Vostok iz raketodroma Bajkonur, prvi čovjek u svemiru vinuo u nepreglednu širinu Božijeg stvaralaštva. „Zahvalni smo zbog ovog podviga koji je izmijenio svijet i zboog časti, da i mi u Boki dobijemo spomenik ovom heroju, osvešštasmo danas još jedan znak bratstva naših naroda. Spomenik, ne slučajno podižemo u ulici srpskog svjetlonosca, Nikole Tesle koji je bio među prvima koji je nadahnut Duhom Svetim spoznao svemir i tajne Vaseljene dotakavši se dušom i umom one beskonačnosti koju je vidio i doživio Jurij Gagarin“, rekao je Backović.

Spomenik Gagarinu RadovicPrisutnima su o podvigu Gagarrina govorili i Nikolaj Grušin ispred Kluba mladih kosmonauta, Aleksandar Koševoj iz ruskog udruženja „Rostrudičestvo“ i Vojko Kogej, osnivač Astronautsko raketnog kluba „Vladimir Makarov“ iz Ljubljane. „Ovo je lijep događaj. Siguran sam da će imati velikog odjeka u Rusiji. Kod vas je mnogo ruskih turista. To se ne može platiti. Sjećam se da je slovenačka „Krka“ otvorila novu tvornicu tableta baš na 12.april što je izazvalo publicitet u Rusiji“, rekao je Kogej. Spomenik Juriju Gagarinu u Krtolima, će uz bulevar u Novom Beogradu i ulicu u Zagrebu, na Balkanu čuvati sjećanje na izuzetan podvig ruskog duha i tehnologije. Organizatori svečanosti povodom otrkivanja spomenika u Radovićima su priredili i svečani koktel.