Tri Draganove ljubavi – porodica, more i kužina

Tragom zanosnih mirisa iz kuhinje konobe „Porto Bjelila“ (spremao se rižoto sa domaćim sipama) stigli smo do Dragana Kine Plavšića – meštra od kužine i čovjeka zaslužnog što je ovo mjesto postalo prepoznatljivo po dobrom zalogaju.

-Dugo sam ovdje na primorju, a porijeklo mi je iz Bosne i mogu da kažem da sam imao sreće da učim od vrsnih kuvara, kao i da mi moj otac prenese mnogo recepata. Uživam u poslu koji radim i zaista mi ništa ne pada teško. Mogu slobodno da kažem da su tri moje ljubavi –  porodica, more i kužina – počeo je priču Plavšić.

Sem što je zadužen za specijalitete, Dragan mnogo vremena provodi i na moru jer je strastveni ribar. Tu strast vuče još iz dana kada je pecao i na rijekama širom Bosne.

– Neuporediva je morska i riječna riba a apsolutno prednost dajem morskoj. Zaista ne bih mogao da se odlučim kojoj bih dao prednost jer svaka ima svoj šarm. Kad je o riječnim ribama riječ onda mogu da kažem da je mladica moja kraljica – kaže Dragan.

U more je zaljubljen i u stilu Balaševića tvrdi da je „život more“.

– Pogledam vrše, izvučem mreže. Navikao sam da je život more jer jednako daju. Dva dana te učini nesretnim jer ulova nema, ali zato trećeg dana kad vidiš ribu blistaš od zadovoljstva. Uživam zaista u svakom trenutku provedenom i na moru i u kuhinji. Lijepo je raditi ono što te čini sretnim, a još veće zadovoljstvo kad sarađuješ sa onima koji cijene tvoj rad i respektuju te u svakom smislu, kao što je to slučaj sa poslodavcima u konobi „Porto Bjelila“ – rekao je Dragan.

Razgovor sa njim morali smo brzo privesti kraju, jer i rižoto je bio spreman, a tražili su ga novi gosti koji su ponovo stigli sa željom da probaju jedan od njegovih specijaliteta – morskog ježa.