Tokom vikenda kažnjeno 1.276 vozača, 41 uhapšen

Zbog počinjenih prekršaja u saobraćaju tokom vikenda policija je sankcionisala 1.276 vozača, a u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima i Zakonu o prekršajima, čak 41 vozač isključen je iz saobraćaja, uhapšen i priveden nadležnim sudovima na dalji postupak i odlučivanje, saopšteno je iz Uprave policije.

Kako pojašnjavaju u saopštenju, radi se o počiniocima najtežih saobraćajnih prekršaja, kao što su prekoračenje dozvoljene brzine, preticanje kolone vozila, preticanje na „punoj“ liniji, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i slično.

„Podsjećamo da ni u bilo kojoj drugoj državi, pa ni u Crnoj Gori, ne postoji objektivna niti realna mogućnost da na svakoj kritičnoj ili opasnoj dionici puta bude fizički prisutan policijski službenik, kako bi vozači, zbog straha od eventualne kazne, prilagodili brzinu i svoje ponašanje u saobraćaju. Zbog toga, još jednom apelujemo na vozače da bezbjednim i odgovornim ponašanjem u saobraćaju, doprinesu ličnoj, bezbjednosti svojih saputnika, ali i ostalih učesnika u saobraćaju, dok će službenici saobraćajne policije i u narednom periodu nastojati da, kroz pojačano prisustvo, preventivnim, ali i represivnim aktivnostima, doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama“, ističe se u saopštenju Uprave policije.

Kako dodaju, i pored najavljenog pojačanog prisustva saobraćajne policije na putnim pravcima, preventivnih aktivnosti, kao i pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju, evidentno je da jedan broj vozača i dalje ne poštuje saobraćajne propise, čineći nejteže prekršaje.

„Tako se samo tokom prethodnog vikenda u Crnoj Gori dogodilo čak 33 saobraćajne nezgode u kojima je jedno lice smrtno stradalo, četiri lica su zadobila teške tjelesne povrede, dok su njih 23 zadobila lake tjelesne povrede“, napominju u policiji.