Svestrana Mia Kružić

Završavajući srednju školu, dvadestogodišnja Mia Kružić iz Tivta, tragala je za fakultetom koji će objediniti sve njene preferencije i interesovanja, piše portal KOLEKTIV.ME.

Kao neko ko sebe vidi kao sponu društva koja će ukazivati na probleme i „osvjetljavati“ ono što nije u fokusu javnosti, Mia nije imala dilemu – izbor je pao na Fakultet političkih nauka (FPN) u Podgorici.

„Poželjela sam da za vrijeme svog fakultetskog obrazovanja pored sticanja korisnih znanja i vještina omogućim sebi edukovanje na onome području koje smatram zanimljivim, inspirativnim, te čiji putevi vode ka stimulativnoj profesiji koja sa sobom nosi široki spektar mogućnosti, profesiji koja neće samo tolerisati, već će i podsticati kreativnost i slobodu onih koji se za nju opredijele. Moj je izbor bio lak, a novinarstvo se javilo kao očigledan odgovor na pitanja koja sam sebi u tom periodu postavljala, te sam tako upisala Fakultet političkih nauka u Podgorici, smjer Medijske studije i novinarstvo”, otkriva naša sagovornica na početku razgovora za Kolektiv.me.

A onda su uslijedili i brucoški dani, “obojeni” neizvješnošću, strahu od nepoznatog, a opet, tu je bila i određena doza uzbuđenja, spremnost da se suoči sa onim što joj nova životna sredina donosi.

Mia nam otkriva da su uprkos svemu tome, njena očekivanja ispunjena, a prvobitni strahovi pokazali su se kao neopravdani.

Ipak,…

“Prva godina fakulteta je u mome, kao i u životu svakog studenta, predstavljala veoma značajnu etapu – susret s nepoznatim, suočavanje s neistraženim. Osamostaljivanje i sazrijevanje, promjena okruženja, sticanje novih poznanstava i prilagođavanje životnoga ritma neki su od izazova s kojima sam se suočavala tokom prve godine studiranja. Razgovori sa starijim studentima omogućili su mi da formiram viziju akademskog obrazovanja i studentskog života, te da tako stvorim i određena očekivanja. Na moje veliko zadovoljstvo očekivanja su ispunjena, riječi hvale mojih kolega pokazale su se kao sasvim opravdane, a moji neizbježni brucoški strahovi hiperbolični”.

Foto: privatna arhiva

U INDEKSU SAMO DESETKE

Kada je neko radan i vrijedan, onda usklađivanje brojnih obaveza ne predstavlja problem, a Mia je tu prepreku savladala na najbolji mogući način.

Tokom prve godine fakulteta, ona je u svom indeksu nizala samo desetke, što je uspjeh za svako poštovanje! Pored svega, imala je vremena da se posveti i svojim brojnim hobijima.

Tako ova svestrana djevojka svira gitaru i pjeva, slikarskom četkicom stvara magiju na platnu, a ne zapostavlja ni usavršavanje stranih jezika.

“Usklađivanje svih obaveza skupa s polaganjem ispita za mene je bio nov i izazovan zadatak. Ipak, posebno mi je drago što mogu reći da sam uspješno položila sve ispite sa srednjom ocjenom 10.00. Kako sam već navela, drugačiji životni ritam od mene je tražio brzo i efikasno prilagođavanje, a stvaranje balansa između fakultetskih zadataka, društvenog života i rekreacije postao je zahtijevan posao. Uprkos tome, sretna sam što sam ujedno bila u mogućnosti redovno završavati svoje fakultetske obaveze i ostaviti vremena za one aktivnosti koje me takođe ispunjavaju i privlače – čitanje, učenje jezika, muziku, crtanje. Posvećenost profesora i podrška porodice i prijatelja taj su zadatak učinile lakšim, a moje usklađivanje i orijentaciju bezbrižnijim”, ističe Tivćanka za Kolektiv.me.

Upravo je Srednja mještovita škola “Mladost” koju je pohađala, probudila u njoj sklonost ka prirodnim i društvenim naukama, kao i prema različitim vidovima umjetnosti.

Novinarstvo za Miu predstavlja spoj nauke i umjetnosti – poštovanje profesionalnih standarda sa jedne strane, uz slobodu za izražavanje ličnih talenata sa druge strane. Vjeruje da riječi imaju moć promjene i izliječenja, ma šta to značilo.

“Preciznost i oštroumnost egzaktnih znanja, poznavanje čovjeka, njegovih korijena, stremljenja i mogućnosti, ali i sposobnost izražavanja znatno kompleksnijih osjećenja kojoj nas uči književnost, oduvijek su me fascinirali, a ova moja interesovanja uticala su i na konačan izbor daljeg životnog usmjerenja. Za mene je novinarstvo i nauka i umjetnost. Ono zahtijeva sticanje opštih znanja i poštovanje profesionalnih standarda s jedne strane, dok s druge ostavlja široke mogućnosti za slobodno izražavanje i razvijanje sopstenih talenata. Ono uvijek ostavlja prostora za otkrivanje nečeg novog, kao što nam omogućava i sticanje i unapređivanje sebi svojstvenog i prepoznatljivog stila. Novinarstvo za mene predstavlja uzvišeni poziv. Američki književnik Henri Miler smatrao je da je prava riječ u pravom vremenu kao čaša vode u pustinji. Upravo sam se pri donošenju svoje odluke vodila ovom mišlju, te vjerujem da riječi imaju moć promjene i izliječenja”.

Foto: privatna arhiva

OBLAST ISTRAŽIVAČKOG NOVINARSTVA U FOKUSU

Kao buduću novinarku, Miu posebno zanima oblast istraživačkog novinarstva, koja kombinuje temeljna istraživanja, poznavanje pravnih propisa i dotiče se znanja iz oblasti politike, a to su upravo one vještine koje se, kako ističe, na Fakultetu političkih nauka stiču.

Veoma joj je interesantna mogućnost kombinovanja novinarske profesije s putovanjima i usavršavanjem stranih jezika, te svoje idealno mjesto u svijetu novinarstva vidi na položaju dopisnika koji izvještava o značajnim zbivanjima.

Kada je riječ o crnogorskoj medijskoj sceni, smatra da je tu situacija raznolika.

“Crnogorska medijska scena, prema mome skromnom mišljenju, predstavlja primjer izuzetno razvijene medijske scene koju karakteriše bogatstvo žanrova – od onih informativnih do tzv. opinion journalism-a. Izuzetan razvitak zabilježen je na polju foto, TV, kao i internet novinarstva. Ipak, činjenice pokazuju da na našim prostorima slabi interesovanje za istraživačko novinarstvo kojim se sada prevashodno bave nevladine organizacije. Stoga bi doprinos sadašnjih i budućih generacija novinara na tome polju mogao biti okarakterisan kao veliki korak u daljem razvoju novinarstva našega podneblja”, objašnjava naša sagovornica.

Mia je više nego uspješno prešla svoj prvi stepenik na putu ka tome da ostvari svoje snove.

Strpljiva, vrijedna,… čeka na nove izazove, uvjerena da joj dodatna znanja mogu samo pomoći ka daljem usavršavanju. Ne isključuje mogućnost da jednog dana studije nastavi i u inostranstvu, ako se za to ukaže prilika.

„Zadovoljna mogućnostima koje Fakultet političkih nauka pruža svakako planiram nastavak svojih studija na istom, što ne isključuje opciju nastavka usavršavanja u inostranstvu. Smatram da različite perspektive i drugačiji pristupi istim pitanjima i problemima mogu pružiti znatno šire znanje i poboljšati vještinu kritičkog i objektivnog razmišljanja što je za profesiju kojom se želim baviti od posebnog značaja. Obrazovanje u različitim školama i pohađanje raznovrsnih kurseva smatram mogućnošću sticanja čitavog dijapazona znanja koja u mom daljem usavršavanju mogu biti samo korisna”, zaključila je Mia za Kolektiv.me.