Roditelji od Vlade i opština traže vaučere za udžbenike

Novi zahtjev Vladi poslalo je Udruženje “Roditelji” koje traži da se roditeljima svih osnovaca obezbijede vaučeri pomoću kojih će moći da kupe udžbenike. Oni nijesu dobili odgovor na prethodni zahtjev da udžbenici budu besplatni, kazala je gostujući u emisiji Radio suncobran izvršna direktorica tog udruženja Kristina Mihailović.

– Predložili smo da Ministarstvo prosvjete i škole naprave spiskove kako bi se znalo kojim porodicama koji udžbenici trebaju, pa da roditelji dobijaju vaučere kojima bi kupili udžbenike, a tako bi oni koji su ih već kupili, mogli da računaju na neki vid refundacije”, rekla je Mihailović podsjećajući da je ova NVO prije isporuke knjiga knjižarama u više navrata apelovala na Ministarstvo prosvete i lokalne uprave u potpunosti preuzmu troškove navabke udžbenika za sve osnovce, ali na ove dopise nisu dobili odgovore.

Ni sada nisu previše optimistični, ali da neće odustati sa predlozima dok ne počne školska godina.

– Pokušaćemo da podstaknemo ljude da više razmijenjuju udžbenike nego da ih kupuju. Nažalost, mi se u Crnoj Gori kao roditelji vrlo često sami snalazimo i ovo će očigledno biti prilika da to opet uradimo,“ kazala je Mihailović za agenciju MINA.

Ona je kazala da je dopis proslijeđen i svim lokalnim upravama koje ne obezbjeđuju besplatne udžbenike za svih devet razreda.

– Tražili smo da se pronađe model da zajedno opštine i Vlada obezbijede novac za svih devet razreda, i da ako postoje neke komplikacije u realiziciji te ideje, zbog saradnje sa Zavodom za udžbenike, roditeljima daju vaučere pomoću kojih će moći da kupe udžbenike, navela je Mihailović.