Risto Miško Lučić: „Draž golfa je u igri protiv samog sebe“

Mi smo imali srećnu priliku da ugrabimo trenutak iz naše istorije kada je knjaginja Milica, supruga knjaza Danila I, koja je bila sa njemačkog dvora, kao nevjesta je u Crnu Goru donijela je dosta novih i lijepih stvari. Između ostalih sportskih disciplina kojima se bavila, insistirala je na golfu. U saradnji sa ljudima iz diplomatskog kora tada na Cetinju, uspjela je da otvori id a se odigra prvi golf turnir 1906 godine. Mi smo srećni što naš klub nosi njeno ime. Držimo se te tradicije i pokušavamo da vratimo i uspostavimo golf u Crnoj Gori”, kazao je Za Radio Tivat predsjednik golf kluba Knjaginja Milica, Risto Miško Lučić, jedan iz grupe entuzijasta i iskrenih zaljubljenika u golf, koja je 2016 obnovila ideju osnivanja Golf kluba u Crnoj Gori. Pored Lučića, tu su i Slavoljub Sćekić, Goran Radonjić, Silvana Lučić i Slobodanka Sćekić. Tu su i prijatelji kluba od samog osnivanja a svi zajedno su ostvareni i uspjesni u svojim profesijama.

Naš najbolji igrač Goran Radonjić je uglavnom na sportskim takmičenjima. Trudi se da čak i u ovo vrijeme korone da bude prisutan. Nevjerovatan je taj čovjek, koliku samo energiju ima da pođe u Bosnu, odigra turnir, napravi test da bi se mogao po propisu vratiti u Tivat. Mislim id a je on veoma značajan za klub zato što je izuzetan promoter golfa, kluba i grada. Iz našeg kluba koji je najveći, logično, već se odvojio dio članova pa je uz našu pomoć napravljen golf klub Brskovo. Izuzetno ambiciozni i dobri ljudi, veliki entuzijasti su već uspjeli mnogo toga. Oni imaju tri private livade na kojima igraju a mogu da otkrijem da imaju u pripremi i pravi golf teren. Očekujem sledeće godine da ćemo igrati Crnogorsko prvenstvo u Crnoj Gori”.

Kako je golf igra koja iziskuje ličnosti sa integritetom Golf Klub Knjaginja Milica ima za cilj da okupi ljubitelje golfa, ali i sve ljude koji pripadaju korpusu dobrih, čestitih i ušpješnih ljudi. Stoga je prvenstveni cilj širenje ideje o o tome da se golf posle toliko vremena vrati Crnoj Gori.

U golfu postoje pravila koja su vijekovima prisutna in a kojima se insistira. Mora se poštovati sportska etika, biti adekvatno obučen na terenu, adekvatno ponašati i pristupati igri, takmičenju, nadigravanju. E to je ono što možda najviše plijeni i što privlači  ljude da igraju golf. Mi imamo takmičarski pogon, 10-15 golfera koji imaju takmičarske licence koje prati definisani “hendikep” odnosno broj koji označava ili daje do znanja o kakvom kvalitetu igrača se radi. Učešćem na turniru taj se “hendikep” smanjuje in a neki način se probija do nekih boljih pozicija”, kazao je Lučić i pojasnio još nekoliko pravila u golfu.

Hendikep najboljeg igrača Gorana Radonjića je oko 11, predsjednika Lučića oko 17, nekoliko igrača više od 20 a hendikep početnika je oko 30. Najveća draž je ipak u borbi protiv samog sebe.