Popović: Proširenje kapaciteta azila ove godine

Kapacitet azila za napuštene životinje u Kavču projektovan je za najviše 150 mjesta, a kako  je saopšteno Radio Kotoru iz Komunalnog preduzeća u ovom trenutku je u pomenutom prostoru smješteno pedesetak životinja više.

Prema riječima izvršnog direktora Komunalnog Kotor Milana Popovića, ove godine je u planu proširenje kapaciteta.

“Tu je participirala Opština Kotor posredstvom Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora. Prošle godine smo raspisivali nekoliko tendera, a ove godine će ponovo, vjerujem uspješno, biti raspisan još jedan i nadam se da ćemo potom početi i u istoj godini završiti pomenuti posao. Bilo je tu problema i zbog sredstava koja su nam nedostajala kako bismo realizovali ovaj posao, ali je ove godine lokalna uprava za tu namjenu obezbijedila finansijska sredstva” – kaže Popović.

On navodi da interesovanje građana za udomljavanje životinja nije na zadovoljavajućem nivou. “Dešava se da osobe kućnog ljubimca ostave nama jer više nemaju načina da vode računa o njemu, zbog prirode posla koji podrazumijeva česta odsustva od kuće ali i zbog drugih obaveza kao što je na primjer odlazak na studije. Kako bi animirali građane, organizovali smo više akcija u kojima su učestvovali osnovci i srednjoškolci ali i neke nevladine organizacije, a želja nam je bila da ih upoznavanjem sa životinjama zainteresujemo da ih udome. To je jedan lijep čin, ali je i činjenica da o životinji koju odaberemo za kućnog ljubimca treba adekvatno brinuti” – kaže Popović.

On ističe da zahvalnost zbog pomoći koju im pružaju duguju volonterima u brojnim donatorima.

Životinje borave u objektima od osam boksova od po 22,5 metra kvadratna i isto toliko boksova površine od po 13,5 metara kvadratnih što sa pomoćnim prostorijama čini kvadraturu od 348 metara kvadratnih. Tu je i karantinski dio sa 20 kućica za prijem i dvorište za istrčavanje pasa.

Podsjetimo, azil u Kavču u kojem su smješteni nezbrinuti psi sa područja kotorske i tivatske opštine izgrađen je 2010. godine.

(Radio Kotor)