Podmornicari

Obilježeno 88 podmorničarstva

U spomen na 8.april 1928. godine kada su iz Engleske u tivatski pomorski Arsenal uplovile prve podmornice jugoslovenske Kraljevske mornarice „Nebojša“ i „Hrabri“, „Danom otvorenih vrata“, izložbom i okupljanjem podmorničara u Tivtu je obilježen vrijedan jubilej – 88. godišnjica jugoslovenskog podmorničarstva.

„Jubilej smo proslavili na pravi način. Došli su nam prijatelji, podmorničari iz Beograda, Pule, Splita i Ljubljane. Imali smo veliki broj gostiju tokom protekla dva dana, iako nas juče nije poslužilo vrijeme. Imamo ambiciozne planove, ali nas sputavaju skromne materijalne mogućnosti. Nadam se da ćemo u tome istrajati uz pomoć naše lokalne zajednice, Porto Montenegra i pojedinih subjekata u Tivtu koji prate i poštuju naš rad. Naše sledeće okupljanje je Kongres podmorničkih veterana koji se od 24. do 28.aprila održava u Puli. Na jesen imamo okupljanje veterana sa prostora bivše Jugoslavije u Beogradu“, istakao je domaćin skupa, kapetan bojnog broda u penziji, Rajko Bulatović koji je predsjednik tivatskog NVO „Podmorničar“.

Veliki posjetilaca iskoristio je priliku da tokom dva dana besplatno posjete podmornice eksponate, veliku podmornicu „Heroj“ i malu iz klase „Una“. Među njima su bili turisti ali i učenici obližnje Najtsbridž škole.