FSCG dopunio smjernice o organizaciji mečeva

Medicinska komisija Fudbalskog saveza Crne Gore i Institut za javno zdravlje sačinili su dodatak Smjernicama za organizaciju utakmica tokom pandemije COVID-19.

U smjernicama piše da „igrači na trening dolaze sa maskama, iste koriste tokom boravka u svlačionicama i službenim prostorijama kluba. Maske nisu obavezne za igrače tokom treninga i utakmice.

Klub će biti u obavezi da svakodnevno vrši mjerenja tjelesne temperature i prikuplja podatke o prisustvu simptoma COVID-19 za sve uzrasne kategorije i to prilikom dolaska na trening.

U slučaju prisustva povišene tjelesne temperature, igrač ide u prostoriju na uobičajenoj sobnoj temperaturi i 5-10 minuta kasnije se mjerenje ponavlja.

„Ako je temperatura povišena i u ponovljenom mjerenju, predlaže se mjerenje aksilarne temperature uobičajenim živinim toplomjerom koji se dezinfikuje nakon svakog mjerenja. Ako je i nakon ovog mjerenja tjelesna temperatura povišena ILI je registrovan bilo koji od simptoma infekcije COVID-19 (kašalj, otežano disanje, bol u mišićima, gubitak čula ukusa i mirisa, pa čak i dijareja koja se ne može objasniti drugim uzrokom) klub je dužan da privremeno izoluje igrača/e kod kojeg/ih je ustanovljeno prisustvo simptoma i o tome obavijesti lokalno nadležnu epidemiološku službu. Igrač se može priključiti trenažnom procesu tek nakon što dobije odobrenje epidemiološke službe“, navodi se u dokumentu.

Prije početka utakmice klub domaćin dužan je da sprovede mjerenja tjelesne temperature igrača obje ekipe prilikom dolaska na stadion.

„Delegat utakmice neće uvrstiti igrača ili člana stručnog štaba sa povišenom tjelesnom temperaturom u zapisnik utakmice i on neće imati pravo nastupa“, piše u smjernicama.