Blokada kruznog toka

Blokirali kružni tok zbog pristupa plaži Plavi horizont

Zbog kako su istakli, ignorantskog odnosa opštine Tivat prema komunalnim problemima u Krtolima, prvom redu zbog ograničavanja pristupu plaži Plavi horizont, par stotina Krtoljana danas je sat vremena od 12 do 13 časova, blokiralo saobraćaj na kružnom toku na Jadranskoj magistrali. Saobraćaj je bio blokiran iz četiri pravca, Kotora, Tivta, Budve i Luštičkog poluostrva, a vozači su se u najvećem broju solidarisali sa protestom mještana, sem par slučajeva nervoze kad su vozači svoja vozila prevezli preko zelenih površina. Dio vozila je iz pravca Tivta prema Kotoru iskoristio dio neuređenog terena oko kružnog toka da izbjegne blokadu. Protestno okupljanje je proteklo bez incidenata, a događaj su nadgledali službenici tivatske policije. Nakon što je blokada završena, Krtoljani su se u koloni od stotinjak vozila uz zvuke sirena provozali ulicama Tivta, šaljući kako ističu poruku tivatskoj lokalnoj upravi. Podršku nezadovoljnim Krtoljanima dali su čelnici Tivatske akcije, Naše akcije iz Kotora i Bokeškog foruma koji su prisustvovali protestnom okupljanju.

Blokada kruznog toka4Odluka o protestnom okupljanju i blokadi saobraćaja na kružnom toku, donijeta je sinćnjem zboru građana koji je jednoglasno podržao ovu odluku.

Predsjednik Savjeta MZ Krtoli Ivan Starčević, novinarima je rekao da će, ukoliko opština i država ostanu gluve za zahtjeve Krtoljana ovo biti prvi u nizu protesta širom čitavog Primorja. On je istakao da je to bio „zbor građana na otvorenom“. „Pošto je kružni tok i katastarski teritorija Krtola, imamo pravo da držimo zbor građana svuda. Ovo okupljanje je bilo danas na kružnom toku, ko zna gdje se možemmo okupiiti sjutra, na plaži Plavi horizont, ispred opštine. Gdje god nam padne na pamet. Na naše pozive i vapaje da nešto riješimo dogovorom i u skladu sa zakonom, totalno ignorisan od strane nadležnih. Kako opštinskih, tao i državnih instuticija. Predsjednik opštine Ivan Novosel nas totalno ignoriše. Došli smo do toga da se pitamo da li su Mjesna zajednica Krtoli i njena teritorijja uopšte dio tivatske lokalne uprave? Put nam je mjesecima razrovan zbog pucanja cijevi i famoznog vodovoda, put je razrovan. Muka nas hvata od same pomisli da moramo doći do Tivta“, istakao je Starčević. Kako je ocijenio za stanovnike Krtola najvažniji je problem pristupa plaži Pržna, jer je riječ o „ekonomskom opstanku na području Krtola“.

Krtoljani kruzni tok„Da ne budemo Njeguši na moru, da more gledamo a da ne možemo da mu priđemo. Najflagrantniji primjer nipodaštavanja Krtoljana je obmanjivannje javnosti od strane ministra Gvozdenovića koji je u skupštini citirao djelove teksta koga nema u ugovoru između Katari Diara i Morskog dobra. Nije pomenuo da se poslije izgradnje hotela, najmanje 70 odsto plaže daje zakupcu da ograniči pristup samo za svoje goste“, objasnio je predsjednik MZ Krtoli. „Kad ne pomažu normalna pravna sredstva, smatramo da narod može da uzme u ruke instituciju samopomoći. Ako sami sebi ne pomognemo, ova maćeha iz opštine Tivat i države teško može da nam pomogne“, rekao je Starčević dodajući da Zakon o morskom dobru mora da sistemski riješi ovo pitanje.

Savjet MZ Krtoli blokada„Postojeći predlog zakona koji je vlada procesuirala legalizuje ovakve stvari da se plaže mogu zatvarati. Dok u zakonu ne bude psialo da je crnogorska obala dostupna svakome neometano i besplatno tu nema sreće. Ovo je nešto što ne pogađa samo Krtoljane, imamo podršku i NVO „Mogul“ iz Ulcinja, „Našeg ognjišta“ iz Buljarice, „Jaz Mrčevo polje“. Država štiti velike investitore, a domicilno stanovništvo treba da ide u najamnu radnu snagu“, zaključio je Starčević.