Beskamatni reprogram kredita za poljoprivredu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas javni poziv za dostavljanje zahtjeva za subvencionisanje kamate tokom grejs perioda datog reprogramom postojećih namjenskih kredita za poljoprivredu, agroindustriju i ribarstvo.

Ovaj Javni poziv je, kako saopštavaju u Ministarstvu, u okviru Trećeg Vladinog paketa socio-ekonomskih mjera, sa ciljem podrške sektorima poljoprivrede i ribarstva za održavanje likvidnosti.

„Ovom mjerom Vlada pruža mogućnost zainteresovanim pravnim i fizičkim licima da ostvare pravo na subvencionisanje kamate tokom grejs perioda u trajanju od 12 mjeseci za postojeće kredite kod komercijalnih banaka ili Investicionog razvojnog fonda. Pravo na subvencionisanje će moći da ostvare fizička lica, privredna društva i preduzetnici, koji su registrovani poljoprivredni proizvođači, registrovani ribari, registrovani uzgajivači ribe ili prerađivači poljoprivrednih i ribljih proizvoda, koji do 31. decembra podnesu zahtjev za subvencionisanje kamate, u skladu sa uslovima i procedurom naznačenim u tekstu Javnog poziva“, naglašavaju u saopštenju.

Kako podsjećaju, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je iz Posebnog Vladinog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, vrijednog 17 miliona eura, već realizovalo pet mjera, i to avansnu isplata 80 odsto premija poljoprivrednim gazdinstvima, uplatu vanredne naknade korisnicima staračkih naknada, isplatu jednokratne podrške profesionalnim ribarima, uplatu doprinosa poljoprivrednim osiguranicima za šest mjeseci, novu povoljnu kreditnu linija IRF-a za poljoprivredu i ribarstvo uz subvencionisanje kamate.

U toku je, kako dodaju, i realizacija programa intervencija na tržištu.

„U narednom periodu pokrenuće se i realizacija dugoročnih mjera podrške iz Trećeg paketa socio-ekonomskih mjera, odnosno Koncepta brzih iskorka u sektorima poljoprivrede i ribarstva, koji će obezbijediti značajne mogućnosti za: novu proizvodnju, nova radna mjesta, novu vrijednost, novi značajni ekonomski rast. Koncept podrazumijeva nastavak podrške malim gazdinstvima i njihovoj konkurentnosti, generisanje velikih pokretača u ključnim sektorima i široku kooperantsku mrežu malih gazdinstava, kroz bolju konkurentnost, tržišnu prepoznatljivost i bolju povezanost sa sektorom trgovine i turizma, što će doprinijeti smanjenu uvozne zavisnosti“, objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.