Barbara Delać: Pisanje je više potreba nego želja

Na Maloj sceni Centra za kulturu Tivat sinoć je održana promocija zbirke poezije “TOMORROWLAND” Barbare Delać. Svi koji pišu nemaju izbora, kaže Barbara:
“Pisanje je više potreba nego želja. Svi mi koji pišemo, čini nam se da nemamo mnogo izbora, imamo potrebu da nešto izrazimo. Mene je umjetnost od malih nogu privlačila i tim hobijima sam se bavila. Nisam imala ambiciju da budem pisac konkretno, već sam željela da nadjem formu koja meni odgovara da se najbolje izrazim, da se bavim pitanjima koja su meni važna”.
Barbara Delać je članica književne grupe Foruma mladih pisaca od 2015. Godine, a dobitnica je rezidencije Berlin-Stipendium za 2019. godinu, koju dodjeluje Akademija umjetnosti u Berlinu gdje je i provela četiri mjeseca. U okviru stipendije realizovala je performans sa hrvatskom kantautoricom Sarom Renar.
Koristili smo audio -video rad nastao prema tekstu moje poeme, pod nazivom “Gdje smo ovo, pričaj mi “. Performans tek treba da se izvodi u Berlinu, ali i kod nas, a planirali smo i Hrvatsku. Radnja je smještena u metrou, spisateljica prati nekoliko likova i pokušava da čuje njihove priče. Poema se bavi pitanjima migracija, kapitalizma, identiteta i mnogo drugih pitanja”-kazala je Barbara.
Osim poezije, Barbara piše i kratke priče, neke od njih je objavila, ali kaže da se još uvijek nije usudila da ih objedini.
Još uvijek se nisam osmjelila da ih objavim u samostanu zbirku, jer smatram da još uvijek moram da radim na njima kako bi dostigla neki nivo sa kojim bih ja bila zadovoljna”.
Barbara inspiraciju pronalazi u stvarima koje je okružuju, koje na nju ostavljaju utisak i na koje reaguje.
Promocija je organizovana u okviru projekta „Vrijeme (bez) utopije. Mreža mladih pisaca“, koji okuplja pisce, kulturne institucije i katedre za germanistiku Univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Njemačke, Rusije i Srbije. O Barbarinoj knjizi, koja je nagrađena i prestižnom Brankovom nagradom u Novom Sadu sa autorkom je govorila teoretičarka književnosti Jelena Knežević.

This slideshow requires JavaScript.