Antonia Vučinović: „Opera, to je to“

Pučinijeva opera Boemi jedna je od najizvođenijih opera u svijetu i od praizvedbe u Teatro Regio uTorinu 1. februara 1896 u. budi veliko interesovanje publike. Libreto je nastao prema romanu “Prizori iz života boema” Henrija Murgera, a opisuje studentski i umjetnički svijet pariske Latinske četvrti. Dio scenske priče o ljubavi siromašnih pariskih umjetnika bila je naša sugrađanka Antonia Vučinović. U Crnogorskom narodnom pozorištu 21januara premijerno izvedena opera „La Boheme“ i nakon toga još dvije izvedbe što je za muzičku scenu Crne Gore ocijenjeno kao istorijski trenutak:

Zaista mi je bila čast i zadovoljstvo da budem dio jednog ovako velikog projekta. Mi kažemo da je ovo istorijski momenat u crnogorskoj kulturi jer se prvi put donosi prava italijanska opera. Ovo je projekat na kome se radi godinu dana. Ja sam, konkretno, bila član hora a audicija je bila u novembru i birao nas je dirigent hora maestro Franćesko Barbađelata. Hor su sačinjavali soprani I i II, tenori I i II i basovi I i II. Ovo je opera koja ima i dječiji hor. Ja sam bila u horu prvih soprana”.

Ova učenica Muzičke škole „Vida Matjan“ u Kotoru, odsjeku Solo pjevanje u klasi profesorice Milice Milanović, muzičko obrazovanje i usavršavanje namjerava nastaviti na akademiji. Kojoj, još nije odlučila jer ponude pristižu a Antonija istražuje. U međuvremenu se vrlo ozbiljno priprema.

Profesorica je jedan od najvažnijih faktora, možda i najvažniji. Ona je neko ko u meni budi volju, “gura” i motiviše. Evo, baš smo danas pravile plan rada do maja. Tako je lakše. A sada se punom parom spremam za ispit koji će biti u maju i junu. Nisam sigurna gdje pa zato i ne govorim”.

Kako se ističe u saopštenju CNP, opera “Boemi” opisuje, kroz doživljaje protagonista Rodolfa i Mimi, sudbine nekoliko devojaka i mladića iz pariske Latinske četvrti. Potresnom pričom o mladim i siromašnim pariskim umetnicima i njihovim nesrećnim ljubavima, Pučini je osvojio svetske pozornice, a sada će u njegovom delu moći da uživa i crnogorska publika. O utiscima sa premijere i o tome šta znači biti član takvog ansambla i da li je tako nešto zamišljala, Antonia kaže:

Ja sebe svakako zamišljam u operi, a kad su probe počele 9. Januara svi smo bili jako uzbuđeni. Nekako sam osjetila da sam dio toga, da je to to, ono što je mene pronašlo i ono što sam ja pronašla. Opera je stvarno ono u čemu se ja pronalazim. Ovo je zaista bio jedan jako uspješan projekat a utisci se još nisu sabrali. Glavni glumci, pjevači su bili izvrsni a reakcija publike jako, jako dobra. Mislim da je to znak da je crnogorska publika spremna za operu i da će to da se nastavi. Jako, jako sam ponosna na naše CNP. Sigurna sam da ovaj projekat otvara vrata novim stvarima id a smo svjesni koliko kvalitetne ljude i muzičare Crna Gora iznjedrava a koji moraju otići daleko odavde da bi napravili karijeru. Voljela bih da Crna Gora ljubomorno čuva svoje umjetnike”.

Dirigent je Alberto Veronezi, reditelj Andrea Tokio, a dirigent hora Frančesko Barbađelata. Uloge tumače: Ragaa Eldin, Ivana Čanović, Marko Kalajanović, Olivera Tičević, Daniele Kaputo, Davide Mura, Almir Muratagić, Filip Miladinović, Maja Zanata, Anja Jestrović i Anđela Jovićević. Soliste je pratio Crnogorski simfonijski orkestar i mješoviti i dječiji hor.

 

Na pitanje da li sebe vidi u naslovnoj ulozi jednoga dana, Antonia kaže:

Pa….., vidim. To jest, maksimalno ću se truditi da tako bude jednoga dana. Sada razmišljam samo o tome da steknem što veće i što bolje znanje”.